Asumisympäristö
Piha-alueet
Piha-alueilla on omat paikoitus-, jätehuolto-, kuivaus-, leikki-, peli- ja istutusalueensa. Autot parkkeerataan vain niille tarkoitetuille alueille – ei nurmikoille eikä pihakäytäville. Oman ja koko talon asukkaiden turvallisuuden kannalta on hyvä muistaa seuraava sääntö: Autoa ei saa missään tilanteessa pysäköidä väärin niin, etteivät hälytysajoneuvot (paloauto, ambulanssi yms.) pääse oville ja rakennuksen ahtaisiin nurkkauksiin. Autojen pesu ja remontointi eivät ole sallittuja piha-alueilla.
Pihallisten asuntojen piha-alueiden lannoitus, puhtaanapito ja nurmikon leikkaus kuuluvat asukkaan omiin tehtäviin. Jätekatoksissa on lajitteluohjeet.
Porrashuone
Tavaroita ei saa säilyttää porraskäytävissä – jokaisen tulee pitää omat tavaransa omissa tiloissaan. Käytävän puhtaana pitämisen helpottamiseksi kynnysmatot tulee sijoittaa huoneiston puolelle. Tupakointi asunnoissa tai talon sisätiloissa on kielletty. Luhtikäytävät ovat viihtyisiä vain, jos ne pidetään puhtaina ja siisteinä. Mattojen puistelu luhtikäytävillä on kielletty.
Huoneiston kunto
Huoneiston pintoja ja materiaaleja tulee säännöllisesti tarkkailla mahdollisten vaurioiden kannalta. Erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota kylpyhuone- ja saunatiloihin, koska niissä halkeamat ja pienet reiätkin saattavat aiheuttaa kosteusvaurioita.
Huoneiston tulee täyttää yleisesti hyväksytyt asuntojen laatuvaatimukset, joten huoneistossa ei saa tehdä remonttia ilman lupaa. Remontteja tekevät isännöitsijöiden hyväksymät korjaajat. Jos asukas tuntee omaavansa tarpeeksi ammattitaitoa maalaamis- ja korjaamistyöhön, täytyy asiasta aina sopia ensin isännöitsijän kanssa. Asuntojen laajemmista korjauksista sekä talojen vuosikorjaus- ja kunnostustöistä vastaavat isännöitsijä tai kiinteistötyönjohtaja.
Lattiat
Lattiat on tehty PVC-pintaisesta muovimatosta tai laminaatista. Muovimattolattian saa pysymään tasaisena ja siistinä käyttämällä huonekalujen alla huopa- ja muovipaloja. Ne suojaavat lattiaa tummilta petsijäljiltä. Petsijäljet saattavat aiheuttaa lattiamattojen uusimisen. Mahdollisesta uusimisesta aiheutuvat kulut maksaa vuokralainen. Siivouksessa tulee välttää veden liiallista käyttöä, koska se voi johtaa kosteusvaurioihin.
Palovaroitin
Kaikissa asunnoissa tulee lakisääteisesti olla palovaroitin. Niiden kunnossapito, pariston vaihto ja uuden pariston hankinta kuuluu lain mukaan asukkaan velvollisuuksiin. Tämän velvollisuuden laiminlyömisen perusteella vakuutusyhtiö voi vahinkotapauksessa kieltäytyä korvausten maksamisesta.
Lämmityslaitteet ja ilmanvaihto
Asunnoissa on useimmiten vesikiertoinen patterilämmitys. Asuntojen lämpötila on noin + 21 °C. Lämpöpattereiden ei tarvitse olla aina tasaisen lämpimät, sillä patteritermostaatti säätelee veden virtausta patteriin. Asunnon lämpötila mitataan huoneilmasta, ei koettelemalla patterin kylkeä. Kylpyhuoneissa on usein lattialämmitys joko vesikiertoisena tai sähköllä toimivana. Mikäli lattialämmitys on sähkökäyttöinen, sähkönkulutuksen maksaa asukas. Suosittelemme pitämään sähkökäyttöistä lattialämmitystä kylpyhuoneissa aina päällä, jotta kosteuden poistuminen tehostuu suihkun jälkeen.
Taloyhtiöstä riippuen ilmanvaihtojärjestelminä on talon yhteinen huippuimurilla tehostava ilmanvaihto tai huoneistokohtainen koneellinen (tulo- ja/tai poisto-) ilmanvaihto. Mikäli huoneistossa on korvausilmaventtiilit ikkunoiden yläpuolella, tulee nämä pitää jatkuvasti auki, jotta ilmanvaihto toimii optimaalisesti. Myös saunan ilmastointiventtiilit täytyy ehdottomasti pitää auki. Koneellista ilmanvaihtoa voi itse tehostaa liesituulettimesta poistamaan joko liesituulettimen tai kylpyhuoneen kautta (suihkun jälkeen). Ikkunoiden pitäminen jatkuvasti raollaan tai avoimena lisää huomattavasti lämmityskustannuksia. Suorita ilmastointiventtiilin pesu vain ulkopuolelta, jotta alkuperäiset säädöt säilyvät. Ilmastointiventtiilin säätöjä ei saa itse muuttaa, koska ne on säädetty koko talon ilmastointijärjestelmän osaksi. Huoneistokohtaisten ilmanvaihtokoneiden suodattimet vaihdetaan 2 kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä kiinteistöhuollon toimesta.
Liesituulettimien rasvasuodatin tulee puhdistaa säännöllisesti. Se voi olla paloturvallisuusriski suodattimessa olevan liiallisen rasvan takia.
Varastot
Urheiluvälineille, polkupyörille ja lastenvaunuille on taloissa yleensä omat säilytystilat. Jokaiselle kodille on lisäksi lukittava varasto. Varastokäytäville jätetyt tavarat kiinteistöhuolto toimittaa kaatopaikalle asukkaan kustannuksella.
Vesi- ja viemärilaitteet
Viat vesi- ja viemärilaitteissa tulee ilmoittaa välittömästi kiinteistöhuollolle. Viat voivat aiheuttaa suurta vahinkoa huoneistossa ja koko talossa. Asukkaan kannattaa tarkkailla keittiön muovisia viemäriputkia, joiden liitokset saattavat ajan myötä alkaa vuotaa. Tiivistysrenkaat voi kiristää käsin. Jos kylpyhuoneessa laatat tai muut pinnoitteet ovat irtoamassa seinistä tai lattiasta, on asiasta syytä ilmoittaa välittömästi isännöitsijälle tai kiinteistöhuollolle. Keittiöiden ja kylpyhuoneiden lattiakaivot ja hajulukot tulee puhdistaa säännöllisesti. Pyykki- ja astianpesukone-asennukset tulee tehdä olemassa olevien määräysten ja ohjeiden mukaisesti.
Sähkölaitteet
Asunnossasi olevien sähkölaitteiden korjauksia saa tehdä vain valtuutettu asennusliike. Vikailmoitukset tehdään aina kiinteistöhuoltoon. Sulakkeiden, lamppujen ja loisteputkien sytyttimien hankinta ja asennus kuuluu asukkaille. Asukas maksaa sähkölaskussaan sähkökäyttöisen lattialämmityksen aiheuttamat kustannukset niissä huoneistoissa, joissa lattialämmitys on.
Jääkaappien ja pakastimien sulamisvesiaukot sekä taustat tulee puhdistaa säännöllisesti. Jääkaappien ja pakastimien alla on hyvä käyttää suoja-allasta valumisvesille. Liesituulettimen rasvasuodatin tulee puhdistaa säännöllisesti – se voi olla paloturvallisuusriski liiallisen suodattimessa olevan rasvan vuoksi.
TV-verkko – Tarkista taloyhtiön tv-vastaanotto taloyhtiökortistasi.
Huoneiston nimikyltit
Kiinteistöhuolto vastaa rappujen nimilistoista ja asukkaat huoneisto-ovien nimikirjaimista/tarroista sekä postilaatikkojen nimitiedoista.