Usein kysytyt kysymykset

Miksi asuntohakemukseen tarvitaan liitteitä?

Vuokra-asuntojen tuotanto on valtion rahoittamaa, ja asunnot on tarkoitettu turvaamaan pienituloisten ja vähävaraisten asuminen. Siksi asukasvalintaan pyydetään tulo- ja varallisuustietoja. Asuntoja ei saisi tarjota henkilölle, jolla on esimerkiksi varaa ostaa oma asunto, kiireellisemmän tai vähävaraisemman ohi. Asukasvalinnassa noudatetaan myös asunnontarpeen kiireellisyysperiaatetta. Selvitykset tuovat hakijasta myös vuokranantajalle tietoa, esim. hakijan vuokranmaksukyvystä.

Milloin minulle tarjotaan asuntoa?

Jos haet asuntoa kohteista, joissa on heti vapaana asuntoja, voit saada asuntotarjouksen joskus jopa samana päivänä. Tässä tapauksessa kaikki pyydetyt liitteet on toimitettu eikä hakemuksen käsittelyssä ole tullut ilmi lisäselvityksen tarvetta. Mikäli katsomme käsittelyssä, että hakemus vaatii lisäselvityksiä tai asukasvalintahaastattelua toimistollamme, tulee nämä suorittaa/toimittaa ennen asuntotarjouspäätöksen tekemistä. Jos asuntoa haetaan kohteesta, jossa ei sillä hetkellä ole vapautumassa asuntoja, tarjouksen voi saada toiveasunnon vapautuessa mahdollinen jonotilanne huomioiden. Ns. jonotilannetta on vaikea sanoa tarkalleen, koska hakemusten määrä vaihtelee suuresti johtuen hakijoiden asunnontarpeen muutoksista. Kannattaa huomioida hakemusta jättäessä, että esimerkiksi kuun vaihteet ovat usein ruuhkaisia.

Minulla on luottotiedoissa häiriömerkintöjä. Voinko hakea asuntoa?

Asuntoa voi hakea – teemme päätökset asukasvalinnasta tapauskohtaisesti. Varaudu toimittamaan lisäselvityksiä, esim. nykyiseltä vuokranantajalta kattava lausunto asumisesta.

Mitä tehdä, jos avaimet menevät hukkaan tai unohtuivat sisälle asuntoon?

Ovenavauspalvelu on maksullinen. Tilaa ovenavaus soittamalla päivystysnumeroon Turvaryhmä 24 h 044 783 1275. Ovenavausmaksut veloitetaan palveluntarjoajan hinnaston mukaisesti. Henkilöllisyys on pystyttävä todistamaan. Katoamistapauksissa ole heti yhteydessä kiinteistöhuoltoon uuden sarjoituksen järjestämiseksi.

Järjestyshäiriöistä ilmoittaminen – mitä tulee ilmoittaa ja miten?

Ilmoita mahdollisesta häiriöstä ensisijaisesti sähköpostilla isännöitsijälle. Ilmoituksesta tulee ilmetä häiriön laatu, aika ja paikka sekä aiheuttajan huoneiston numero. Ilmoita asioista heti tuoreeltaan. Mikäli haluat keskustella asiasta, ole yhteydessä isännöitsijäämme.

Vuokranmaksuvaikeudet

Mikäli vuokranmaksu eräpäivästä viivästyy, asukkaan tulisi olla yhteydessä toimistollemme tai talon asumisohjaajaan. Voimme sopia maksupäivän siirtämisestä tarvittaessa, mutta pysyvää eräpäivän siirtämistä ei voida tehdä. Vuokra on myös aina maksettava kuluvan kuukauden aikana – näin ei pääse syntymään liian suuria vuokrarästejä. Jos rästiä kuitenkin pääsee syntymään, vuokralaisen tulee olla yhteydessä toimistollemme tai asumisohjaajaan rästin selvittämiseksi. Vuokrarästeistä voidaan tehdä kirjallinen maksusuunnitelma ja näin asuminen voi jatkua. Rästit johtavat vuokrasopimuksen purkamiseen.

Minkälaisia asukkaita Osnakodeilla asuu?

Kaikki kohteemme yhteenlaskettuna Osnakodeilla asuu arviolta 1250 asukasta 1081 asunnossa. Tähän joukkoon mahtuu paljon nuoria, vähän iäkkäitä ja jonkin verran ikähaarukaltaan tuohon väliin sopivia asukkaita. Talot ovat kuitenkin kohderyhmäkohtaisia. Noin 10 %:iin nuorisoasuntojen asuntokannasta on tarjolla erityyppisiä yksilöohjaus- tai asumisen tukipalveluita. Loput onkin sitten aivan tavallista vuokralla asumista.

Saako asuntoon ottaa lemmikkiä?

Asuntoihin saa ottaa lemmikkieläimiä vuokralaisen vastuulla.

Milloin vakuus palautetaan?

Vakuus palautetaan noin kaksi viikkoa sopimuksen päättymispäivästä ilmoittamallesi tilille, mikäli siitä ei tarvitse tehdä pidätyksiä, jotka viivästyttävät vakuuden käsittelyä.

Kuinka kauan nuorisoasunnoissa saa asua? Mitä, jos asumisaika on tulossa täyteen?

Nuorisoasunnoissa saa asua sopimuksen alkamispäivästä 35-vuotiaaksi saakka. Sopimus ei kuitenkaan automaattisesti pääty heti 35-vuotispäivänäsi, vaan siihen sovelletaan toistaiseksi voimassaolevan sopimuksen käytäntöä ja vuokranantajan on kirjallisesti irtisanottava vuokralainen kuuden kuukauden irtisanomisajalla. Jos vuokralainen löytää uuden asunnon asumisiän täytyttyä eikä vuokranantaja ole irtisanonut sopimusta, tulee hänen irtisanoa asuntonsa normaalisti kalenterikuukauden irtisanomisajalla.